ADD ja ADHD ovat molemmat keskittymisvaikeuksien ja hyperaktiivisuuden sekamuotoja. ADD:llä on samoja oireita kuin ADHD:llä, mutta ADHD:ssä on lisäksi hyperaktiivisuutta. ADD:ssä ei ole hyperaktiivisuutta, vaan oireet ilmenevät huomion puutteisuutena, huomion hajanaisuutena ja impulsiivisuutena. ADD:n oireet ovat vähemmän vakavia kuin ADHD:n oireet. ADD:n oireita voidaan hallita muutamilla muun muassa terapeuttisilla menetelmillä, lääkkeillä ja elämäntapamuutoksilla. Suomessa ADD:lle on laajasti saatavilla olevia neuvonta- ja hoitopalveluja.

Yleisimmät oireet:

  • Keskittyminen: ADD:n yhteydessä huomiokyvyn haasteet voivat aiheuttaa vaikeuksia keskittymisessä ja huomion vaihtelussa. Tutkimukset osoittavat, että ADD henkilöillä voi olla vaikeuksia ylläpitää tarkkaavaisuutta ja keskittyä yksityiskohtiin pitkän aikaa.
  • Impulsiivisuus: ADD:n yhteydessä voi esiintyä impulsiivista käyttäytymistä eli tunnesäätelyn haasteita joka voi näkyä ajatusten sekä tekojen hallinnan vaikeuksina. Näitä piirteitä voi esiintyä erityisesti stressaavissa, sosiaalisissa tai stimuloivissa tilanteissa.
  • Motoriset taidot: ADD:n yhteydessä voi ilmetä motorisia oireita, kuten voimakasta levottomuutta, kömpelyyttä tai hidasliikkeisyyttä. Tämä voi vaikuttaa henkilön toimintakykyyn ja kykyyn säädellä omaa liikkumistaan.
  • Hajamielisyys: ADD:ssä henkilöillä voi olla kognitiivisia haasteita, kuten muistamisen vaikeuksia, keskittymiskyvyn heikkenemistä ja oppimisvaikeuksia. Nämä haasteet voivat vaikuttaa päivittäisiin toimintoihin ja oppimiseen.
  • Unohtelu: ADD:n yhteydessä muistamisen ja tiedon säilyttämisen haasteet voivat ilmetä tärkeiden päivämäärien ja asioiden unohtamisena.
  • Oman toiminnan ohjaus: ADD:n yhteydessä oman toiminnan ohjaus eli tehtävien aloittaminen, lopettaminen sekä järjestely voivat olla haastavia, mikä voi johtaa tärkeiden asioiden unohtamiseen.
  • Unihäiriöt: ADD:n yhteydessä voi esiintyä unihäiriöitä, kuten unen vaikeuksia, unirytmin epäsäännöllisyyttä tai unen laadun heikkenemistä. Nämä unihäiriöt voivat vaikuttaa henkilön vireystilaan ja päiväaikaiseen toimintakykyyn.

Verkkokauppamme tuotteet avuksi ADHD ihmisille

ADD (Attention-Deficit Disorder) -ihmiset voivat hyötyä verkkokauppamme tuotteista monin tavoin, jotka vastaavat heidän erityistarpeisiinsa(otsikosta klikkaamalla pääset kategoriaan):

1. Aistien säätelemisen ja rauhoittamisen materiaalit

  • Stressipallot: ADD voi aiheuttaa levottomuutta ja yliaktiivisuutta. Stressipallot tarjoavat turvallisen tavan purkaa ylimääräistä energiaa ja jännitystä, mikä edistää rauhoittumista ja keskittymiskyvyn parantumista tehtävissä.
  • Painopeitot: Sensoristen ärsykkeiden säätelyn vaikeudet voivat vaikuttaa unen laatuun. Painopeitot tarjoavat syvää painetunnetta, joka auttaa rentoutumaan ja parantaa unen laatua.
  • Aistimateriaalit: Erilaiset aistivälineet, kuten stimulaatiokuulokkeet tai sensoriset lelut, voivat tarjota miellyttäviä ja rauhoittavia sensorisia ärsykkeitä, jotka auttavat säätämään aistiherkkyyksiä ja edistävät keskittymistä.

2. Kuvasuunnitelmat ja visuaaliset materiaalit

  • Kuvalliset aikajärjestykset: : Ajan hahmottamisen haasteet voivat vaikeuttaa aikataulujen noudattamista. Magneettiset aikataulut tarjoavat joustavan tavan näyttää päivän ja viikon tapahtumat selkeästi, mikä auttaa pysymään aikataulussa.
  • Kuvat päiväjärjestykseen: ADD voi vaikeuttaa ajanhallintaa ja tehtävien suunnittelua. Kuvakortit tarjoavat selkeän visuaalisen tavan esittää päivän tehtävät ja toimet, mikä auttaa muistamaan ja suorittamaan tehtävät tehokkaasti.
  • Kalenterit: Ajanhallinnan haasteet voivat vaikeuttaa tapahtumien muistamista. Kalenterit tarjoavat rakenteellisen tavan suunnitella ja seurata päivittäisiä tapahtumia tehokkaasti seurata kuukauden tapahtumia isommassa kuvassa,
  • Muistilaput: ADD-piirteisillä voi olla vaikeuksia pysyä tehtävissä ja muistaa tärkeitä asioita. Muistilaput tarjoavat visuaalisen muistutuksen tehtävistä ja to-do -listoista, mikä auttaa organisoimaan päivän toimintoja.

3. Motorisen kasvun tukemisen materiaalit

  • Hienomotoriset materiaalit: Näiden työkalujen ja materiaalien avulla voidaan harjoitella sorminäppäryyttä ja hienomotoriikkaa, kuten askartelua ja pienten esineiden käsittelyä, mikä voi olla hyödyllistä ADHD-piirteisten henkilöiden hienomotoristen taitojen kehittämisessä hauskalla ja motivoivalla tavalla.
  • Karkeamotoriset materiaalit: Valikoimamme motorisen kasvun apuvälineet auttavat kehittämään karkeamotorisia taitoja, kuten juoksemista, hyppimistä ja tasapainoa, jotka auttavat ADHD piirteisten motorisessa kehityksessä.
  • Tasapainomateriaalit: Valikoimamme tasapainolaudat ja -tyynyt sekä esteradat edistävät tasapainon ja koordinaation kehittymistä turvallisesti ja stimuloivasti, mikä on erityisen hyödyllistä ADHD piirteisillä henkilöille.

4. Tunne- ja kaveritaitojen materiaalit

  • Pelit ja lelut: ADHD voi vaikuttaa keskittymiskykyyn ja vuorovaikutustaitoihin. Vuorovaikuttamista tukevat pelit ja lelut tarjoavat interaktiivisen ja motivoivan tavan kehittää vuorovaikutuksen taitoja sekä tunnetaitoja.
  • Kirjat ja työvihkot: Erityisesti suunnitellut oppimateriaalit, kuten kirjat ja työvihkot, tarjoavat selkeän rakenteen ja visuaalisen esitystavan, joka tukee tunteiden tunnistamista ja ymmärtämistä, sekä siten kehittää vuorovaikutustaitoja.

Lähteet:

Leppänen, J., & Kuoppasalmi, K. (2017). ADD ja ADHD: Oireiden ymmärtäminen ja hoito. Helsinki: Sanoma Pro. 

Ahonen, T., & Kielinen, M. (2006). ADD: Ymmärrä ja auta. Helsinki: WSOY. 

Ebeling, H., & Järvelin, M. (2013). ADHD ja ADD: Oireet, diagnostiikka ja hoito. Helsinki: Gaudeamus.

Pääkkönen, A. (2019). ADHD – oireet, diagnoosi ja hoito. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim. 

Hänninen, R., & Salminen, J. (2003). ADHD lapsuudessa ja nuoruudessa: diagnostiikka, hoito ja seuranta. Helsinki: Duodecim.