Neuropsykiatrinen valmennus terapiaprosessina

Neuropsykiatrisen valmentaja koulutuksen edetessä olen tajunnut, että valmennusta todellakin voidaan tehdä todella monelle eri asiakasryhmälle ja ikäryhmälle, joilla on neuropsykiatrisia piirteitä. Neuropsykiatrinen valmennus terapiaprosessina auttaa asiakkaita löytämään työkalut selviytyäkseen arjesta ja haastavista elämän tilanteista. Nuorin valmennuksessa ollut asiakas oli kouluttajien mukaan ollut kolme vuotias. Neuropsykiatrista valmennusta kuulemma tehdään myös nykypäivänä ikäihmisten kanssa arjen hallinnan harjoittelussa. Lisäksi hyvinvointialueiden uudistuksen myötä Hilman uudessa kilpailutuksessa neuropsykiatrinen valmennus lisätään vaihtoehdoksi myös kehitysvammapuolen asiakkaille. Porstuan Eeva-Liisa Tamski ja Seppo Tamski uskovat myös palvelusta itse maksavien asiakkaiden määrä lisääntyy tulevaisuudessa. Valmennuksen suhteen odotus lisääntyy ja tässä vaiheessa on hyvä kerrata, että mitä kaikkea ”nepsy” valmennus voi pitää sisällään ja miten se voi tukea asiakkaita.

Neuropsykiatrinen valmennuksen eri elementit

Neuropsykiatrisen valmennuksen prosessiin kuuluvat muun muassa keskustelut ja tehtävät, jotka auttavat potilaita tunnistamaan omat tarpeensa ja löytämään ratkaisuja omaan arkeensa. Neuropsykiatrista valmennusta tehdään voimavaralähtöisesti sekä ratkaisukeskeisesti yksilön voimavarat ja ominaisuudet huomioiden.

Neuropsykiatrisen valmennuksen tavoitteena on auttaa asiakkaita tunnistamaan omat neuropsykiatriset piirteensä, siitä saadut voimavarat ja saavuttamaan elämässään vahvemman tasapainon, sekä paremman itsetunnon. 

Kuinka Neuropsykiatrinen valmennus voi auttaa:

  • Neuropsykiatrinen valmennus auttaa ymmärtämään omaa ajattelua ja käyttäytymistä paremmin. Tämän avulla voidaan havaita ajattelutapoja ja käyttäytymistapoja, jotka voidaan muuttaa tarkoituksenmukaisemmiksi. Valmentaja auttaa myös paremmin ymmärtämään itsensä ja omia käyttäytymismallejaan. 
  • Neuropsykiatrinen valmennus auttaa löytämään henkilökohtaisia ja elämään liittyviä ratkaisuja. Valmentaja auttaa ymmärtämään, miten yksittäiset tekijät vaikuttavat elämään, ja auttaa löytämään uusia ratkaisumalleja ongelmiin. 
  • Neuropsykiatrinen valmennus auttaa luomaan henkilökohtaisen toimintasuunnitelman, jonka avulla voidaan kartoittaa sekä saavuttaa tavoitteet. Valmentaja auttaa asiakasta selkeyttämään tavoitteita ja luomaan suunnitelman, jonka avulla tavoitteet voidaan saavuttaa. 
  • Neuropsykiatrinen valmennus auttaa hallitsemaan arjen askareita ja tätä kautta sen aiheuttamaa kuormitusta sekä muita hankalia tunteita. Valmentaja auttaa tunnistamaan kuormitusta lisäävät tekijät arjessa ja kehittämään käyttäytymismalleja, joiden avulla omaa kuormituksen säätelyä voidaan hallita paremmin. 
  • Neuropsykiatrinen valmennus auttaa rakentamaan itsetuntoa ja lisäämään itseluottamusta. Valmentaja auttaa hahmottamaan omia voimavaroja, vahvuuksia ja tukemaan itsetunnon rakentamista. Valmentaja auttaa hahmottamaan omia vahvuuksia, joiden avulla voidaan tehdä parempia päätöksiä ja luoda elämään positiivisia muutoksia. 
  • Neuropsykiatrinen valmennus auttaa kartoittamaan voimavaroja lisäävät sekä vähentävät tekijät elämäntavoissa. Valmentaja auttaa tunnistamaan positiivisia elämäntapoja ja ohjaa niiden omaksumiseen. Valmentaja auttaa myös tunnistamaan ja poistamaan negatiivisia elämäntapoja.

Lähteet:

Andersson, G., & Nilsson, K. (2007). Neuropsykiatrinen valmennus: teoria ja sovelluksia. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim

Neuropsykiatrinen valmennus: Lääketieteen ja psykologian näkökulma, kirjoittanut Mika Lönnqvist. 

Neuropsykiatrinen valmennus: Opetus ja harjoittelu, kirjoittanut Taina Wahlström. 

Neuropsykiatrinen valmennus: Uudet tavat ongelmien ratkaisemiseen, kirjoittanut Leena Metsärinne. 

Neuropsykiatrinen valmennus: Uudenlaisia taitoja ajatteluun ja käyttäytymiseen, kirjoittanut Seppo Laaksonen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *