Voimavaralähtöisyys neuropsykiatrisessa valmennuksessa

Voimavaralähtöisyys

Voimavaralähtöisyys on itselle ennestään tuttu pykofyysisestä fysioterapiasta. Kuitenkin työssäni lasten ja nuorten kanssa olen huomannut nuoren oman potentiaalin huomioimisen olevan tärkeimpiä elementtejä työskentelyyn ja tätä korostettiin myös Porstuan koulutuksessa. Eeva-Liisa ja Seppo Tamski kertoivat oivia esimerkkejä ja tarinoita työstään voimavaralähtisyyden näkökulmasta, mutta samanlaisia havaintoja olen tehnyt itsekkin.

Lapselle ja nuorelle on erittäin tärkeää heidän yksilöllisten voimavarojensa huomioiminen ja heille sanoittaminen. ”Nepsy” nuoren narratiivi voi olla hyvinkin kielteinen es. ADHD nuorilla myöhästelyn, hajamielisyyden sekä impulsiivisuuden takia. Edellä mainitussa tapauksessa olisi hyvä opastaa esimerkiksi nuorta myöhästyessään pahoittelemisen sijasta kiittämään henkilöitä odottamisesta ja tämä muuttaisi nuoren omaa sanoittamista positiivisemmaksi.

Tarinallinen voimavaraharjoitus

Porstuan koulutuksessa teimme harjoituksen, jossa työpareista toinen kertoo oman tarinan pieleen menneestä tapahtumasta ja toinen kirjoittaa post-it lapulle kyseisen ihmisen potentiaalin samassa tilanteessa. Tämä tehtävä oli todella mielenkiintoinen, koska se tarjosi omaan negatiiviseen tarinaan vaihtoehtoisen ajattelumallin ja uudisti näkökulmaa tilanteessa. Työssäni pääsin käyttämään työkalua heti seuraavalla viikolla, tosin ilman post-it lappuja. Asiakkaan negatiivinen tarina kääntyi voimavarojen sanoittamisella positiiviseksi sekä syventi asiakassuhdetta, jonka jälkeen olin vähintään hämilläni. Kuinka vastaavissa tilanteissa kielteisten ajatusten kehän voi katkaista sanoittamalla hänen voimavaransa. Mielenkiintoista!

Käytännössä voit toteuttaa harjoituksen kenen tahansa läheisen kanssa, hänen kertoessaan tarinaa, jossa on kielteinen sävy. Testaa, millaisen suunnan keskustelu saa, kun alat poimimaan asiakkaasi tai läheisesi tarinasta hänen voimavarojaan tai vahvuuksiaan tilanteessa, jonka koki vaikeana tai ikävänä.

Voimavarakartoitus

Voimavarojen sanoittaminen asiakkaalle on erityisen tärkeää ja ulkopuolisena voit kertoa asiakkaalle vaihtoehtoisia näkökulmia ajatukseen, joka on jäänyt hänelle negatiivisena mieleen. Psykofyysisen fysioterapian näkökulmasta olen käyttänyt voimavarakartoitusta, joka on hyvä vaihtoehto aikuisten asiakkaiden kanssa.

Seuraavaksi voit lukijana pohtia omia voimavarojasi. Aluksi voimavarakyselyllä ohjaan sinua pohtimaan voimavaroja lisääviä tekijöitä elämässäsi positiivisen vahvistamisen kautta. Sen jälkeen ohjaan sinua pohtimaan voimavaroja vähentäviä tekijöitä ja tunnistamaan sinulle haitallisia tapoja tai toimintamalleja. Ole erityisesti rehellinen itsellesi seuraavissa kysymyksissä.

voimavaroja lisääviä tekijöitä:

  1. Millä tavalla vietät aikaa, joka saa sinut tuntemaan olon hyväksi ja rentoutuneeksi?
  2. Kenen kanssa vietät aikaa, joka tuottaa sinulle iloa ja positiivisia tunteita?
  3. Millaisia taitoja ja vahvuuksia sinulla on, jotka auttavat sinua saavuttamaan tavoitteesi ja selviytymään haastavista tilanteista?
  4. Millaiset asiat ympäröivät sinua ja tuovat elämääsi iloa ja merkityksellisyyttä?
  5. Millaiset arvot ovat sinulle tärkeitä ja kuinka ne näkyvät elämässäsi?
  6. Millaiset asiat auttavat sinua palautumaan stressaavista tilanteista?
  7. Mitä tapoja sinulla on huolehtia fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistasi?
  8. Millaiset asiat elämässäsi antavat sinulle merkityksellisyyden tunnetta?
  9. Millaiset ihmissuhteet ja vuorovaikutustilanteet tuovat sinulle iloa ja hyvää mieltä?
  10. Mitä muita voimavaroja sinulla on elämässäsi ja miten niitä voisi lisätä tai vaalia?

voimavaroja vähentäviä tekijöitä:

  1. Millaisten asioiden parissa vietät aikaa, joka saa sinut tuntemaan olon huonoksi tai epämiellyttäväksi?
  2. Kenen kanssa vietät aikaa, joka aiheuttaa sinulle negatiivisia tunteita tai stressiä?
  3. Mitkä ovat heikkouksiasi tai rajoituksiasi, jotka voivat estää sinua saavuttamasta tavoitteitasi tai selviytymästä haastavista tilanteista?
  4. Millaisten asioiden ympäröimänä koet elämäsi merkityksettömäksi tai alakuloiseksi?
  5. Mitkä arvot tai uskomukset rajoittavat sinua tai estävät sinua elämästä täyttä elämää?
  6. Miten stressaavat tilanteet vaikuttavat fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiisi?
  7. Miten huolehdit fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistasi, ja mitkä tekijät saattavat estää sinua huolehtimasta itsestäsi?
  8. Millaisten asioiden puute elämässäsi aiheuttaa merkityksettömyyden tunteita?
  9. Millaisten ihmissuhteiden tai vuorovaikutustilanteiden kautta koet stressiä, ahdistusta tai masennusta?
  10. Mitä muita voimavaroja elämässäsi saattaa puuttua, ja miten nämä puutteet voivat vaikuttaa hyvinvointiisi?

Näiden kysymysten avulla voit tunnistaa tekijöitä, jotka voivat edistää tai heikentää voimavarojasi ja hyvinvointiasi. Kysymykset ovatkin mitä tehokkain ohjaamisen työkalu, tästä puhutaankin lisää seuraavassa kirjoituksessa. Kerro ihmeessä alla olevassa viestikentässä, että mitä tykkäsit harjoituksista ja palataan viikon kuluttua!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *