Ratkaisukeskeisyys neuropsykiatrisessa valmennuksessa

Edellisessä kirjoituksessani keskusteltiin voimavaralähtöisyydestä ja kävimme läpi voimavarakartoitukseen kuuluvia kysymyksiä. Voimavarakeskeisyydessä keskitytän toimiviin asioihin, jotka lisäävät voimavaroja. Tästä päästäänkin tämän päivän aiheeseen eli ratkaisukeskeisyyteen, jolloin kiinnitetään huomiota onnistumisiin ongelmien sijasta. Ratkaisukeskeisyys on keskeisimpiä tausta-ajatuksia neuropsykiatrisessa valmennuksessa. Porstuan Eeva-Liisa Tamski kuvasi ratkaisukeskeistä ajattelutapaa hyvin: ”se lisääntyy, mikä saa huomiota”. Tällä kuvataan sitä voimavarakeskeisyyden elementtiä, että kohdistetaan huomio onnistuneisiin tapahtumiin negatiivisten asioiden sijasta ja tämä mahdollisesti raivaa tilaa onnistumisten huomaamiselle. Voimavaralähtöisyys ja ratkaisukeskeisyys kulminoituu hyvin siihen, että kielellisyys ja kysymykset toimivat keskeisimpänä ohjaamisen työkaluna sekä menetelmänä.

Ratkaisukeskeisyys ja kysymysmallit

Neuropsykiatrinen valmentaja- koulutuksessa käsiteltiin paljon erilaisia kysymysmalleja ohjaamisen työkaluna. Tärkeintä on tuottaa keskusteluissa asiakkaalle hänen oma oivaltaminen, koska ”ei kannettu vesi kaivossa pysy”. Vasta asiakkaan oman oivalluksen kautta ajattelumalleihin on mahdollista saada muutoksia. Kun ohjaustyössä käydään keskustelua, niin olisi hyvä ohjaavia kysymyksiä olla 20% keskustelusta ja loppu 80% asiakkaan omaa kertomusta. Kuitenkin kysyjällä on suuri vastuu sillä jokainen kysymys on manipulointia. Olet varmasti käyttänyt keskusteluissasi kysymysmalleja tietämättäsi asiakkaiden tai läheisten kanssa, mutta eritelläänpä vielä ne tähän alapuolelle:

  • Tarkentavat kysymykset es. mikä voisi auttaa tai mitä teit kun sujuit paremmin?
  • Voimavarakysymykset es. mitä opit tapahtuneesta tai mitä hyvää ja sujuvaa on?
  • Tavoitekysymykset es. mihin nyt olisi hyvä pyrkiä tai missä olet nyt tavoitteessasi asteikolla 1-10?
  • Muutoskeinojen löytäminen es. milloin ja miksi tämä asia sujuu paremmin?
  • Tunnustelevat kysymykset es. mitä tarkalleen ottaen tarkoitat tai miten päädyit tuohon lopputulokseen?
  • Motivoivat kysymykset es. mikä tavoitteesi tekemisvaiheessa voisi olla hauskaa tai millaista on sitten, kun olet saavuttanut tavoitteesi?

Erityisesti mielenkiintoni herätti tavoitekysymys: missä olet tavoitteessasi asteikolla 1-10(vaatii määritetyn tavoitteen) ja mitä sinun tulisi tehdä päästäksesi yhden askeleen lähemmäksi tavoitettasi. Edellä mainittu tapa purkaa tavoitteen osiin ja tekee osatavoitteet toiminnalle. Lisäksi ihmekysymys oli ajatuksia herättävä: mitä olisi tapahtunut, jos aamulla herätessäsi kaikki ongelmat olisi ratkenneet? Tämä kysymys saattaa herättää sinussa ajatukset elämäsi osa-alueista joihin toivoisit muutosta.

Kiitos kun olit tänään mukana minun matkassani! Tämä teksti olikin aiheensa puolesta vähän lyhyempi. Kysynkin nyt lopuksi sinulta lukija:

Mitä olisi tapahtunut, jos aamulla herätessäsi kaikki ongelmat olisivat ratkenneet?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *