Motivaatio & motivointi neuropsykiatrisessa valmennuksessa

Neuropsykiatrisen valmentajan sekä valmennettavan motivaatio ja motivointi on koko valmennusprosessin kulmakivi. Motivaation ja moitiivien tunnistaminen luo hyvän kasvualustan pitkäkestoisien muutoksien tekemiselle valmennettavan toimintaan ja luo hänelle näin sisäisen motivaation ulkoisen motivaation sijasta. Motiivien ja motivaatiotekijöiden tunnistaminen vaatii kuitenkin syvää kurkistusta valmennettavan ajatusmaailmaan sekä tunteisiin ja tämä vaatii puolestaan hyvän luottamussuhteen.

Neuropsykiatrisen valmentajan motivaatio

Kuinka luot toimivan ja luontevan luottamussuhteen asiakkaan kanssa? Näkemällä hänet ja hänen kaikki hienot ominaisuudet. Neuropsykiatrisia piirteitä omaavilla asiakkailla on usein hyvin kielteisiä kokemuksia ja negatiivista sisäistä puhetta, joten heitä pitää auttaa näkemään ratkaisukeskeisesti heidän toimivat toimintamallinsa ja voimavaransa. Valmentajan motivaatio työskennellä asiakkaan hyväksi on myös tärkeä, sillä heidän tehtävänsä on auttaa asiakasta löytämään toimivia toimintamalleja ja voimavaroja. Valmentajan tulisi olla innostunut ja motivoitunut valmentamaan asiakasta ja auttamaan heitä kehittymään.

Valmennusotteessa on tärkeää huomioida motivointiin liittyvät eri ominaisuudet. Esimerkiksi kannustava ja positiivinen ilmapiiri auttaa asiakasta pysymään motivoituneena ja sitoutumaan prosessiin. Positiivisen vahvistamisen tärkeyttä ei voi ylikorostaa. Tavoitteen tulee myös olla sopivan suuruinen, koska liian suurelta tuntuva tavoite usein vain syö motivaatiota. Tavoitteiden porrastus ja osatavoitteet auttavat syömään mahdottomalta tuntuvan elefantin pala kerrallaan.

Neuropsykiatrisen valmennettavan motivaatio ja motivointi

Valmennettavan oma motivaatio on avainasemassa prosessissa, sillä heidän sitoutumisensa ja halukkuutensa kehittyä ovat tärkeitä tekijöitä tavoitteiden saavuttamisessa. Valmennettavan tulisi myös tunnistaa omat voimavaransa ja nähdä niiden merkitys prosessissa ja tässä kohtaa neuropsykiatrinen valmentaja voi auttaa. Asiakkaan motiivien tunnistaminen on tärkeää, sillä se auttaa valmentajaa suunnittelemaan valmennuksen sopivaksi juuri kyseiselle henkilölle, sekä yksilöimään sitä. Huonojen toimintatapojen tunnistamisprosessi ja uuden oppimisprosessi voivat edetä eri tavoin, ja valmentajan tulisi olla valmis sopeutumaan asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin ja tavoitteisiin.

Reissin motivaatio profiili

Porstuan neuropsykiatrinen valmentaja -koulutuksessa käytiin läpi myös Reissin motivaatio profiilia ja kuinka sen avulla mm. kouluissa opot kartoittavat oppilaidensa motivaatiota.

Reissin motivaatioprofiili on yksi tapa ymmärtää ihmisten motivaatiota ja arvoja. Se perustuu professori Steven Reissin kehittämään teoriaan, joka jakaa ihmisten motivaation 16 perustarpeeseen:

  1. Valta
  2. Itsensä kehittäminen
  3. Sosiaalinen kanssakäyminen
  4. Uteliaisuus
  5. Tila
  6. Hyväksyntä
  7. Perhe
  8. Järjestys
  9. Kosto
  10. Syöminen
  11. Esteettisyys
  12. Fyysinen aktiivisuus
  13. Rauha
  14. Romantiikka
  15. Säästäväisyys
  16. Status

Reissin motivaatioprofiili voi auttaa ihmisiä ymmärtämään paremmin omia motivaatiotekijöitään ja sitä, mistä asioista he todella välittävät. Se voi myös auttaa ihmisiä ymmärtämään toisiaan paremmin ja kommunikoimaan tehokkaammin erilaisissa tilanteissa.

Yhteenveto

Summa summarum: Motivaatio on tärkeä tekijä neuropsykiatrisessa valmennuksessa. Valmentajan tulisi olla innostunut ja motivoitunut auttamaan asiakasta löytämään voimavaransa ja toimivat toimintamallit. Asiakkaan oma motivaatio ja voimavarojen tunnistaminen ovat tärkeitä tekijöitä sitoutumisessa. Huonojen toimintatapojen tunnistamisprosessi ja uuden oppimisprosessi voivat edetä eri tavoin, joten valmentajan tulisi olla joustava ja sopeutua asiakkaan tarpeisiin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *