Tunnetaidot neuropsykiatrisessa valmennuksessa

Psykofyysisenä fysioterapeuttina olen perehtynyt ihmisten kokonaisvaltaisuuteen ja tunnetaitoihin. Tunteet ja ajatukset näkyvät meissä tavalla tai toisella, toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Tunteiden tunnistamisen taito on nykypäivää tärkeämpää kuin koskaan ja kehomme voi kertoa tunteesta ja tilanteestamme mielettömän paljon asioita. Mitäs ne tunnetaidot sitten on? Niihin kuuluu kyky tunnistaa, ymmärtää ja hallita omia tunteita sekä tulla toimeen muiden ihmisten tunteiden kanssa. Niiden kehittäminen auttaa sinua käsittelemään elämän haasteita, kuten stressiä, ahdistusta ja pettymyksiä, ja vahvistaa sinun kykyä käsitellä erilaisia sosiaalisia tilanteita.

Tunnetaitojen kehittäminen on tärkeä osa kaikkien ihmisten elämää, mutta se on erityisen tärkeää niille, jotka neuropsykiatrisesti oireilevat, kuten ADHD:n, Aspergerin oireyhtymän tai autisminkirjon henkilöille. Tässä blogikirjoituksessa käsitellään, miksi tunnetaitojen kehittäminen on erityisen tärkeää neuropsykiatrisesti oireileville ihmisille.

”Nepsy” lapset & tunnetaidot

Tunnetaitojen kehittäminen on tärkeää kaikille, mutta erityisen merkityksellistä se on lapsille ja nuorille, joiden itsesäätely on vasta kehittymässä. Lapset, joilla on neuropsykiatrisia oireita, kuten ADHD tai ADD, tarvitsevat erityistä tukea tunnetaitojen oppimisessa. Voimakkaat tunneheilahtelut, heikko itsesäätely ja sosiaaliset taidot voivat vaikeuttaa tunteiden tunnistamista ja ilmaisemista.

”Nepsy” lapset ovat erityisen herkkiä kehollisille tuntemuksille, ja materiaalien valinta vaatehankinnoissa voi olla tärkeää. Keholliset tuntemukset voivat olla hyvin voimakkaita, ja tunteet voivat tuntua ylivoimaisilta kehossa. Impulsiivisuus ja reaktiivisuus voivat viestiä korostuneesta kehollisuudesta, jolloin myös ärtymisherkkyys kehoviesteissä, kuten verensokerin laskussa, voi lisääntyä.

”Nepsy” lasten kanssa työskennellessä tunteiden sanoittaminen ja validointi ovat erityisen tärkeitä. He voivat tarvita apua itsesäätelyn opettamisessa, esimerkiksi käyttämällä liikennevaloesimerkkiä. Vihreä valo kuvastaa hyvää oloa ja vointia, keltainen harmistumisen ja hermostumisen rajapintaa, ja punainen hermostumista. Löysin loistavan mittarin työskentelyyn Ellipsin sivulta!

Kaksi tunnetaitotehtävää lapsille:

  1. Tunteiden tunnistaminen väreinä: Kehota lasta piirtämään erilaisia muotoja ja värejä eri tunteille, kuten vihreä ilolle, punainen vihalle ja musta surulle. Tämän jälkeen kysy lapselta, millainen väri he näkisivät, jos he tuntisivat tietyntyyppisiä tunteita, ja pyydä heitä piirtämään se. Esimerkiksi ”Millainen väri sinulla olisi, jos tuntisit olevasi erittäin rohkea?”
  2. Tunteiden ilmaisu musiikin avulla: Kehota lasta kuuntelemaan erilaisia kappaleita ja pyydä heitä kuvaamaan, millaisia tunteita he kokevat. Kysy heiltä myös, millaisia tunteita kappale voisi edustaa, ja pyydä heitä soittamaan omia kappaleita, jotka edustavat tiettyjä tunteita. Esimerkiksi ”Kuuntelemme nyt tätä kappaleita, joka saa sinut tuntemaan olosi rauhalliseksi ja onnelliseksi. Voitko soittaa samanlaisen kappaleen, joka saa toisetkin tuntumaan samalta tavalla?”

”Nepsy” aikuinen & tunnetaidot

Tunnetaitojen kehittäminen ei rajoitu pelkästään lapsiin ja nuoriin. Myös aikuiset, joilla on neuropsykiatrisia oireita, voivat hyötyä tunnetaitojen harjoittelusta. Arki voi olla haastavaa, kun keholliset tuntemukset ovat korostuneita, ja tunteet voivat tuntua ylivoimaisilta. Itsesäätelytaidot voivat auttaa aikuista tunnistamaan tunteitaan ja käsittelemään niitä paremmin.

Tunnetaidot ovat tärkeitä kaikille, mutta neuropsykiatrisesti oireileville aikuisille ne voivat olla erityisen haastavia. He saattavat esimerkiksi tuntea voimakkaita tunteita, kuten raivoa tai ahdistusta, mutta eivät tiedä miten niitä voisi ilmaista rakentavalla tavalla. Tai he saattavat kokea vaikeuksia lukea toisten ihmisten tunteita ja sosiaalisia signaaleja, mikä voi johtaa epämiellyttäviin tilanteisiin.

Tämän takia neuropsykiatrisesti oireilevien aikuisten on tärkeä oppia tunnetaitoja ja löytää keinoja hallita tunteitaan arjessa. Onneksi neuropsykiatrinen oireilu ei estä tunnetaitojen kehittymistä – se vain tarkoittaa, että tarvitaan ehkä vähän enemmän aikaa ja kärsivällisyyttä harjoitella niitä.

Saatat aikuisena myös tunnistaa itsestäsi samoja reaktioita, kuin lapsille suunnatussa osuudessa yläpuolella. Jos sinäkin kamppailet neuropsykiatrisen oireilun kanssa, muista että et ole yksin. On olemassa monia tukimuotoja, jotka voivat auttaa sinua kehittämään tunnetaitojasi ja löytämään uusia tapoja käsitellä tunteitasi. Muista myös, että jokainen meistä on erilainen, ja että oman tunteidensa ymmärtäminen ja niiden käsittely voi olla ainutlaatuinen matka, jolla on lopulta palkitseva päämäärä: parempi elämänlaatu!

Kaksi tunnetaitotehtävää aikuiselle:

  • Metsäkävely tunteiden kanssa: Mene metsään kävelylle ja yritä tarkkailla ympärilläsi olevaa luontoa kaikilla aisteillasi. Havainnoi, mitä näet, kuulet, haistat ja tunnet. Anna itsellesi lupa tuntea kaikki tunteesi ja yritä tietoisesti tunnistaa niitä kävelyn aikana. Voit esimerkiksi pysähtyä hetkeksi ja kysyä itseltäsi, miltä sinusta tuntuu juuri nyt. Yritä hyväksyä ja sanoittaa kaikki tunteesi ilman tuomitsemista tai arvostelua.
  • Tunnekävely: Tunnetaitojen harjoittamiseen liittyen voit kokeilla kävelyä eri tunnetiloissa. Aloita kävelemällä rauhallisesti ja havainnoimalla kehollisia tuntemuksiasi. Sitten voit kävellä eri tyyleillä, kovaäänisesti, nopeasti, hiljaisesti ja rauhallisesti. Kävele eri tunnetiloissa, kuten iloisena, surullisena, ärsyyntyneenä ja levollisena. Kävele jokaisella tyylillä muutaman minuutin ajan ja huomaa, miten kehosi tuntemukset ja liikkeesi muuttuvat eri tunteiden myötä. Tämä harjoitus auttaa sinua tiedostamaan ja säätelemään tunteitasi paremmin.

Kiitos, kun olit mukana matkalla tunnetaitoihin! Miltä tehtävät sinusta tuntui? Kerro rohkeasti ajatuksesti kommenttikentässä! Ensi viikolla puhumme enemmän autonomisesta hermostosta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *