Neuropsykiatriset piirteet voimavarana

Moikka taas! Porstuan neuropsykiatrisen valmentajan koulutus on edennyt hyvää tahtia ja halusin koota ajatuksiani ”nepsy” piirteiden voimavaroista. Tänään lähestymme neuropsykiatristen piirteiden positiivisia ominaisuuksia, koska niitä on paljon. Moni neuropsykiatrisesti oireileva voi kokea roolinsa ja oireilunsa raskaana sekä elämäänsä kuormittavana tekijänä, mutta jokaisella kolikolla on kääntöpuolensa. Neuropsykiatrisen valmentajan tehtävä on nähdä valmennettavan neuropsykiatriset piirteet voimavarana ja vahvistaa asiakkaan minäkuvaa. ADHDlle tyypillisesti impulsiivinen ja pienestä provosoituva kaveri voi olla suuren väkijoukon innostaja tai sosiaalisesti kömpelö autismin kirjolla oleva tyyppi voi olla akateeminen, älyllisesti lahjakas ja sisäistää tekstiä uskomattomalla tavalla. Jokaisella meistä on oma superkykymme, ja tänään keskitymme ihmisiin, joilla on neuropsykiatrisia piirteitä. Lisäksi monelle julkisuuden henkilöllä on todettu neuropsykiatrinen piirre ICD-10 asteikolla ja tämä piirre on nimenomaan auttanut heitä saavuttumaan menestyksen- siitä lisää tuonnempana.

Neuropsykiatriset piirteet voimavarana

Neuropsykiatrisesti oireilevat ihmiset – keitä he ovat? Yksinkertaisesti sanottuna, he ovat vain ihmisiä – kuten sinä ja minä – joilla on tietyt erityispiirteet, jotka saattavat vaikuttaa heidän tapaansa oppia, keskittyä tai olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Mutta, kuulkaa nyt tarkkaan: nämä piirteet ovat ehdottomasti omistajansa voimavaroja!

Jos omia voimavaroja ei näe tai tunnista, niin valmentaja voi yhdessä valmennettavan kanssa alkaa rakentaa positiivisempaa minäkuvaa. Miksi? Koska monella menestyneellä henkilöllä on neuropsykiatrisia piirteitä ja ne ovat olleet jopa avainasemassa heidän menestymisessään! Seuraavaksi listaan voimavaroja, joita neuropsykiatriset piirteet voivat tuoda:

1. Erilainen ajattelutapa: Neuropsykiatriset piirteet voivat tarjota erilaisen näkökulman maailmaan ja ongelmiin. Tämä voi johtaa innovatiivisiin ratkaisuihin ja luoviin ajatuksiin, jotka olisivat muuten jääneet huomaamatta.

2. Keskittyminen yksityiskohtiin: Jotkut neuropsykiatriset piirteet, kuten Aspergerin oireyhtymä, voivat auttaa ihmisiä keskittymään yksityiskohtiin. Tämä voi olla hyödyllistä monilla aloilla, esimerkiksi tutkimuksessa, ohjelmoinnissa tai taiteessa.

3. Sisukkuus: Monilla neuropsykiatrisista piirteistä kärsivillä ihmisillä on sisua ja kykyä keskittyä tehtävään intensiivisesti. Tämä voi auttaa heitä saavuttamaan tavoitteensa, vaikka he kohtaisivatkin vastoinkäymisiä.

4. Ainutlaatuiset kyvyt: Joillakin neuropsykiatrisista piirteistä kärsivillä ihmisillä voi olla erityisiä kykyjä, kuten musikaalisuutta, matemaattista lahjakkuutta tai taiteellista näkemystä. Nämä kyvyt voivat auttaa heitä menestymään urallaan ja henkilökohtaisessa elämässään.

5. Empatia ja ymmärrys: Vaikka neuropsykiatriset piirteet saattavat aiheuttaa haasteita sosiaalisissa tilanteissa, ne voivat myös kasvattaa ymmärrystä ja empatiaa muita kohtaan. Tämä voi tehdä ihmisestä paremman kuuntelijan, ystävän tai työtoverin.

Neuropsykiatriset piirteet julkkiksilla

Olet varmasti kuullut toisesta näistä julkisuuden henkilöstä: Elon Musk ja Emma Watson. Mitä yhteistä heillä on? Heillä Molemmilla on neuropsykiatrisia piirteitä – ja he ovat kaikki huippumenestyneitä alallaan!

  • Elon Musk- ADHD. Elon Musk on maailman tunnetuin teknologia-visionääri ja avaruusmatkailun pioneeri, on kertonut kärsivänsä ADHD:sta. ADHD:n ansiosta hän on pystynyt pysymään fokusoituneena ja luomaan innovatiivisia ratkaisuja – esimerkiksi sähköautojen ja avaruusrakettien saralla.
  • Emma Watson- Asperger. Emma Watson on Harry Potter -elokuvien tähti ja tasa-arvon puolestapuhuja, on kertonut sairastavansa Aspergerin oireyhtymää. Tämä on auttanut häntä keskittymään yksityiskohtiin ja syventymään roolihahmoihinsa.

Tässä myös muutama suomalainen julkkis, joilla on neuropsykiatrisia piirteitä:

  • Kjell Westö – Dysleksia. Kjell Westö on tunnettu suomenruotsalainen kirjailija, jonka teoksista monet ovat saaneet Finlandia-palkinnon. Westö on kertonut julkisuudessa kärsivänsä dysleksiasta, joka on haastanut häntä lukemisen ja kirjoittamisen suhteen, mutta samalla se on antanut hänelle erityisen näkökulman tekstien ja kielten maailmaan.
  • Tommy Lindgren – ADHD. Tommy Lindgren, paremmin tunnettu Don Johnson Big Bandin laulajana, on julkisesti kertonut sairastavansa ADHD:ta. Tommy on käyttänyt tätä ”superkykyään” musiikkiurallaan, jossa hän on kyennyt kanavoimaan energiansa luovasti ja innovatiivisesti.
  • Taru Tammikallio – Aspergerin oireyhtymä. Taru Tammikallio, suomalainen toimittaja ja kirjailija, on kertonut sairastavansa Aspergerin oireyhtymää. Hän on käyttänyt tätä erityispiirrettään hyväkseen työssään, jossa hänellä on ollut kyky keskittyä yksityiskohtiin ja sitoutua syvällisesti tutkimusaiheisiinsa.

Niin kuin näemme, neuropsykiatriset piirteet eivät ole este menestykselle. Päinvastoin, ne ovat voimavaroja, jotka voivat vahvistaa meitä ja auttaa meitä kukoistamaan omalla alallamme. Muistetaan siis arvostaa ja juhlistaa erilaisuutta – se on loppujen lopuksi se, mikä tekee meistä ainutlaatuisia ja erityisiä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *