marko.makkonen.mm@gmail.com

Hermostoa rauhoittamalla positiivinen vaikutus uneen 

Uni on olennainen osa terveyttä ja hyvinvointia, mutta monille se voi olla haasteellista saavuttaa. Stressi ja ylivireystila voivat häiritä merkittävästi unenlaatua. Tässä artikkelissa tutustumme keinoihin, joilla voit parantaa unta rauhoittamalla hermostoa. Käymme läpi tapoja aktivoida parasympaattista hermostoa hengitysharjoituksella ja saavuttaa parempi uni. Monella neuropsykiatrisesti oireilevalla henkilöllä on vaikeuksia nukahtaa, ja levottomien jalkojen oireyhtymä on todettu …

Hermostoa rauhoittamalla positiivinen vaikutus uneen  Lue lisää »

Neuropsykiatriset piirteet voimavarana

Moikka taas! Porstuan neuropsykiatrisen valmentajan koulutus on edennyt hyvää tahtia ja halusin koota ajatuksiani ”nepsy” piirteiden voimavaroista. Tänään lähestymme neuropsykiatristen piirteiden positiivisia ominaisuuksia, koska niitä on paljon. Moni neuropsykiatrisesti oireileva voi kokea roolinsa ja oireilunsa raskaana sekä elämäänsä kuormittavana tekijänä, mutta jokaisella kolikolla on kääntöpuolensa. Neuropsykiatrisen valmentajan tehtävä on nähdä valmennettavan neuropsykiatriset piirteet voimavarana ja …

Neuropsykiatriset piirteet voimavarana Lue lisää »

Autonominen hermosto

Moikka rakkaat lukijat! Edellisessä blogitekstissä puhuttiin tunnetaidoista neuropsykiatrisessa valmennuksessa ja tässä tekstissä tuon siihen ripauksen psykofyysisen fysioterapian näkökulmaa itsesäätelyn ja tunnetaitojen näkökulamsta. Tällä kertaa aiheena on siis autonominen hermosto, johon kuuluu parasympaattinen ja sympaattinen hermosto. Pitäkäähän hatusta kiinni ja koittakaa pysyä perässä. Autonominen hermosto & tunnetaidot Autonominen hermosto on tärkeä osa tunnetaitoja ja itsesäätelyä. Se …

Autonominen hermosto Lue lisää »

Tunnetaidot neuropsykiatrisessa valmennuksessa

Psykofyysisenä fysioterapeuttina olen perehtynyt ihmisten kokonaisvaltaisuuteen ja tunnetaitoihin. Tunteet ja ajatukset näkyvät meissä tavalla tai toisella, toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Tunteiden tunnistamisen taito on nykypäivää tärkeämpää kuin koskaan ja kehomme voi kertoa tunteesta ja tilanteestamme mielettömän paljon asioita. Mitäs ne tunnetaidot sitten on? Niihin kuuluu kyky tunnistaa, ymmärtää ja hallita omia tunteita sekä tulla …

Tunnetaidot neuropsykiatrisessa valmennuksessa Lue lisää »

Motivaatio & motivointi neuropsykiatrisessa valmennuksessa

Neuropsykiatrisen valmentajan sekä valmennettavan motivaatio ja motivointi on koko valmennusprosessin kulmakivi. Motivaation ja moitiivien tunnistaminen luo hyvän kasvualustan pitkäkestoisien muutoksien tekemiselle valmennettavan toimintaan ja luo hänelle näin sisäisen motivaation ulkoisen motivaation sijasta. Motiivien ja motivaatiotekijöiden tunnistaminen vaatii kuitenkin syvää kurkistusta valmennettavan ajatusmaailmaan sekä tunteisiin ja tämä vaatii puolestaan hyvän luottamussuhteen. Neuropsykiatrisen valmentajan motivaatio Kuinka luot …

Motivaatio & motivointi neuropsykiatrisessa valmennuksessa Lue lisää »

Ratkaisukeskeisyys neuropsykiatrisessa valmennuksessa

Edellisessä kirjoituksessani keskusteltiin voimavaralähtöisyydestä ja kävimme läpi voimavarakartoitukseen kuuluvia kysymyksiä. Voimavarakeskeisyydessä keskitytän toimiviin asioihin, jotka lisäävät voimavaroja. Tästä päästäänkin tämän päivän aiheeseen eli ratkaisukeskeisyyteen, jolloin kiinnitetään huomiota onnistumisiin ongelmien sijasta. Ratkaisukeskeisyys on keskeisimpiä tausta-ajatuksia neuropsykiatrisessa valmennuksessa. Porstuan Eeva-Liisa Tamski kuvasi ratkaisukeskeistä ajattelutapaa hyvin: ”se lisääntyy, mikä saa huomiota”. Tällä kuvataan sitä voimavarakeskeisyyden elementtiä, että kohdistetaan …

Ratkaisukeskeisyys neuropsykiatrisessa valmennuksessa Lue lisää »

Voimavaralähtöisyys neuropsykiatrisessa valmennuksessa

Voimavaralähtöisyys Voimavaralähtöisyys on itselle ennestään tuttu pykofyysisestä fysioterapiasta. Kuitenkin työssäni lasten ja nuorten kanssa olen huomannut nuoren oman potentiaalin huomioimisen olevan tärkeimpiä elementtejä työskentelyyn ja tätä korostettiin myös Porstuan koulutuksessa. Eeva-Liisa ja Seppo Tamski kertoivat oivia esimerkkejä ja tarinoita työstään voimavaralähtisyyden näkökulmasta, mutta samanlaisia havaintoja olen tehnyt itsekkin. Lapselle ja nuorelle on erittäin tärkeää heidän …

Voimavaralähtöisyys neuropsykiatrisessa valmennuksessa Lue lisää »

Neuropsykiatrinen valmennus terapiaprosessina

Neuropsykiatrisen valmentaja koulutuksen edetessä olen tajunnut, että valmennusta todellakin voidaan tehdä todella monelle eri asiakasryhmälle ja ikäryhmälle, joilla on neuropsykiatrisia piirteitä. Neuropsykiatrinen valmennus terapiaprosessina auttaa asiakkaita löytämään työkalut selviytyäkseen arjesta ja haastavista elämän tilanteista. Nuorin valmennuksessa ollut asiakas oli kouluttajien mukaan ollut kolme vuotias. Neuropsykiatrista valmennusta kuulemma tehdään myös nykypäivänä ikäihmisten kanssa arjen hallinnan harjoittelussa. …

Neuropsykiatrinen valmennus terapiaprosessina Lue lisää »

Neuropsykiatriset piirteet

Neuropsykiatriset piirteet Pohdinnoissani neuropsykiatriset piirteet ovat jossain diagnoosin ja luonteenpiirteen harmaassa rajamaastossa kulttuuristen erojen ympäröimänä. Sukulaiseni Eurasta sanoivat hyvin, että heillä päin jokainen Pohjois-Karjalalainen nuori saisi ADHD-diagnoosin ja siinä on vinha pointti. Tempperamentti ja impulsiivisuus ovat synnynnäisiä ominaisuuksia ja hyvä kysymys kuuluukin, että milloin persoonallisuuden piirteestä siirrytään diagnoosin puolelle. Serranon perhe – sarjaa katsoessa voi …

Neuropsykiatriset piirteet Lue lisää »

Kokemukseni neuropsykiatrisista piirteistä

Neuropsykiatriset piirteet ovat itselleni hyvin tuttuja, myös omakohtaisia. Minulle on jo lapsena todettu lukihäiriö ja keskittymishäiriö. Lisäksi neurologian professori sanoi fysioterapian opintoihin kuuluvalla neurologian luennolla, että vaikutan hyvin tyypilliseltä ADHD tapaukselta. Äitini voi varmasti liittyä tähän samaan virteen, olihan minulle rasavillille viikarille hankittu jo pienenä valjaat. Tästä syystä rakkaat lukijat, tekstini saattaa sisältää kirjoitusvirheitä, mutta …

Kokemukseni neuropsykiatrisista piirteistä Lue lisää »